Festivalgangers tennissen met geluid op Lowlands

New Scientist
New Scientist Lowlands special

Eerste succes van het Utrecht NeuroProthese project

In het UMC Utrecht is een hersenimplantaat geplaatst bij een patiënt waarmee ze met haar gedachten een spraakcomputer kan bedienen. Samen met de patiënt hebben de onderzoekers in een intensieve periode gewerkt aan de juiste instellingen. Ze kan nu thuis communiceren met haar familie en verzorgers via het implantaat. Het is uniek in de wereld dat deze techniek door een patiënt thuis wordt gebruikt. Dit onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine. Het persbericht is te vinden op de deze pagina, de bijbehorende video staat op youtube.

slide1
EenVandaag heeft uitgebreid verslag gedaan van de UNP studie. De Kennis van Nu heeft een podcast gemaakt. Prof. Nick Ramsey praat over de Utrecht Neuroprothese bij Humberto Tan (RTL Late night).

Deze nieuwsartikelen berichten over de Utrecht Neuroprothese:
NRC, Volkskrant, RTL Nieuws, AD, Telegraaf, De Limburger, HLN, metronieuws, Nu.nl, Brabants Dagblad, tweakers.net, Omroep Brabant, De Morgen

Engelstalige berichten: CNN, New York Times, MedpageToday, NewScientist, CTV News, ABC News, Reuters, Scientific American.

Vertegenwoordigers van de media kunnen contact opnemen met de persafdeling van het UMC Utrecht: press@umcutrecht.nl of 088 75 550 00.

Eerdere artikelen

Het Utrecht NeuroProthese project is al eerder een aantal keer in de media verschenen. Hieronder vindt u een overzicht met de meest interessante artikelen.
ALS stichting Nederland, Contact Op Maat, NRC, NWT Magazine, Labyrint

Utrecht Neuroprothese

Utrecht Neuroprothese

In het UMC Utrecht is een hersenimplantaat geplaatst bij een patiënt waarmee ze met haar gedachten een spraakcomputer kan bedienen. Samen met de patiënt hebben de onderzoekers in een intensieve periode gewerkt aan de juiste instellingen. Ze kan nu thuis communiceren met haar familie en verzorgers via het implantaat. Het is uniek in de wereld dat deze techniek door een patiënt thuis wordt gebruikt. Dit onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

Lees meer

Brein-Computer Interface

Brein-Computer Interface

Een brein-computer interface (BCI) is een apparaat dat de signalen van de hersenen direct kan omzetten in een actie zoals het bedienen van software (bijvoorbeeld een tekstverwerker) of van apparaten (bijvoorbeeld een televisie). Op deze pagina leggen we uit voor wie een BCI bedoeld is en hoe een BCI werkt. We gaan ook in op verschillende types. We besteden de meeste aandacht aan BCI’s voor ernstig verlamde mensen. Lees meer
Donaties

Donaties

Om artsen en verzekeraars te overtuigen van het nut van een implanteerbaar BCI-systeem, de Utrecht NeuroProthese, is een groot, internationaal onderzoek met veel deelnemers nodig. De onderzoekers in het UMC Utrecht hebben contact met instanties die geïnteresseerd zijn om zo’n onderzoek te financieren, maar daarvoor moeten minimaal drie patiënten succesvol geïmplanteerd zijn met een BCI-systeem. Om aan deze eis te voldoen heeft het onderzoeksteam financiering nodig, waarin nog twee patiënten worden geïmplanteerd. Wij rekenen op uw steun zodat het niet bij één volledig verlamde patiënt blijft, maar in de toekomst meer patiënten een groot deel van hun zelfstandigheid terugkrijgen. Lees meer hoe u ons kunt steunen bij Vrienden UMC Utrecht.