Het UMC Utrecht is op zoek naar nieuwe deelnemers

Voor het CortiCom onderzoek zijn wij op zoek naar mensen (18-70 jaar) met ernstige verlamming en communicatieproblemen als gevolg van een traumatisch hersenletsel, hersenstam beroerte, of neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten (zoals ALS). 

We gaan onderzoek doen naar een nieuwe techniek voor communicatie op basis van hersensignalen.

Waarom onderzoeken we dit?

In Nederland worden per jaar enkele duizenden mensen getroffen door een neuromusculaire of neurodegeneratieve ziekte zoals ALS. Dit kan leiden tot ernstige problemen in communicatie. Deze problemen kunnen ook optreden als gevolg van een traumatisch hersenletsel of hersenstam beroerte. Bestaande communicatiehulpmiddelen werken met behulp van resterende bewegingen, zoals bijvoorbeeld oogbesturing. Helaas werkt dat niet voor iedereen even goed, en niet voor altijd.

 Op de afdeling Neurologie en Neurochirurgie van het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar het bedienen van communicatiehulpmiddelen met hersensignalen. In eerder onderzoek is gebleken dat dit mogelijk is, maar dat de snelheid van communicatie nog verbeterd moet worden. In het CortiCom-onderzoek wordt gekeken of communicatie via hersensignalen sneller en efficiënter kan met behulp van een nieuw type hersenimplantaat. 

Wat houdt meedoen in?

Het onderzoek duurt ongeveer 1 jaar, maar verlenging is mogelijk. We zullen eerst een aantal tests doen om te kijken of u mee kunt doen aan dit onderzoek, zoals het maken van een MRI scan. Wanneer blijkt dat u mee kunt doen, zal tijdens een operatie in het UMC Utrecht een matje met elektroden op uw hersenen worden geplaatst waarmee hersenactiviteit gemeten kan worden. 

Wanneer u weer thuis bent wordt u regelmatig door de onderzoekers bezocht. Tijdens deze visites wordt u getraind om het CortiCom systeem te gebruiken voor communicatie op basis van hersensignalen, en zullen metingen van de hersensignalen worden gedaan. 


Wie kan meedoen?

Geschikte kandidaten zijn tussen de 18 en 70 jaar, hebben ernstige verlamming en problemen met spreken door traumatisch hersenletsel, beroerte, neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten (zoals ALS), kunnen nog communiceren door bijvoorbeeld oogknippers en zijn niet verstandelijk beperkt. 

Hoe kan ik me aanmelden?

Heeft u interesse of kent u iemand die mogelijk interesse heeft? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via neuroprothese @ umcutrecht.nl, of vul het contactformulier in via onderstaande knop.