Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden graag al je vragen over BCI’s

Staat je vraag hier niet tussen? Je kunt altijd contact met ons opnemen. 

Wat is een Brain-Computer Interface en hoe werkt het?

Een Brain-Computer Interface (BCI) is een systeem dat een gebruiker in staat stelt om met hersensignalen een computer te besturen. De hersensignalen worden gemeten door elektroden die op de hoofdhuid, op het hersenoppervlak, of in de hersenen zelf liggen.

De hersensignalen worden vervolgens naar een computer gestuurd. De computer wordt geprogrammeerd om de hersensignalen te herkennen die horen bij specifieke bewegingen, zoals het proberen te bewegen van de hand. Wanneer de gebruiker zijn of haar hand probeert te bewegen, zal de computer dit signaal herkennen en omzetten in een muisklik.

Door op het juiste moment te denken aan het bewegen van de hand, kan de gebruiker bijvoorbeeld de gewenste letters selecteren in een spellingsprogramma. Zo kunnen mensen die ernstig verlamd zijn toch (weer) communiceren, zonder dat er spierbewegingen nodig zijn.

Voor wie is een BCI bedoeld?

Onze onderzoeksgroep werkt momenteel aan BCIs voor mensen die door ernstige verlamming problemen hebben met communiceren, bijvoorbeeld mensen in een latere fase van ALS.  

Wat kan een BCI?

Ernstige verlamde mensen met communicatieproblemen kunnen een BCI gebruiken om te communiceren via een computer. Met een BCI kunnen zij zelf letters of zinnen typen, of door een website scrollen. In het UMC Utrecht doen wij onderzoek naar hoe we deze communicatie het beste mogelijk kunnen maken. 

In het buitenland wordt onder andere onderzoek gedaan naar het besturen van een robotarm met behulp van een BCI. Er wordt onderzoek gedaan naar manieren waarop een BCI gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om revalidatie na een beroerte te bevorderen. Een BCI kan ook gebruikt worden door gezonde mensen: zo is er een aantal bedrijven dat werkt aan gamen met een BCI.

Waarom willen we meer onderzoek doen?

Om BCIs verder te verbeteren moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar de hersenen en de techniek achter BCIs. Zo probeert onze onderzoeksgroep beter te begrijpen hoe hersensignalen eruit zien wanneer iemand probeert te bewegen. Ook zijn er veel technologische ontwikkelingen die we moeten onderzoeken.

Omdat BCIs nog nieuw zijn willen wij ook graag van BCI-gebruikers horen hoe we BCIs kunnen verbeteren. Daarnaast willen we ook graag onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat een BCI niet alleen in het lab, maar ook thuis goed werkt.