De CortiCom-studie

In de CortiCom-studie (gestart eind 2023) willen we een nieuwe manier van communicatie op basis van hersensignalen onderzoeken. We willen weten of proefpersonen een spraakcomputer aan kunnen sturen met de hersensignalen die ontstaan wanneer ze verschillende handbewegingen proberen te maken of bepaalde woorden proberen uit te spreken.

We gebruiken daarvoor het CortiCom-systeem. Het CortiCom-systeem meet de hersensignalen met een matje met meet-elektroden. Dit matje ligt onder de schedel, op de hersenen. Het matje is verbonden met een computer via een verbindingsstuk op het hoofd. Op deze computer staat een communicatie-programma dat bediend wordt met de hersensignalen.  

We streven ernaar dat proefpersonen het CortiCom-systeem op termijn zelfstandig thuis kunnen testen en gebruiken. 


Linksboven ziet u een deelnemer van de CortiCom-studie. Zij heeft meet-elektroden in het hoofd die de hersensignalen versturen naar het verbindingsstuk op het hoofd, en vanaf daar naar een computer. Op het scherm waar de deelnemer naar kijkt staat het communicatie-programma. De andere afbeeldingen laten zien hoe de meet-elektroden op de hersenen liggen (midden) en hoe ze verbonden zijn met het verbindingsstuk op het hoofd (rechts). Hieronder kunt u een korte video bekijken met uitleg over de CortiCom-studie. Daaronder is een uitgebreidere video die u alle stappen uitlegt die bij deelname van de CortiCom studie horen.

In deze studie werken we samen met de Johns Hopkins Universiteit uit de Verenigde Staten. De studie wordt gefinancierd door het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NIH NINDS).

U kunt meer lezen over deelname aan dit onderzoek via de
Meedoen aan Onderzoek pagina.